Zakopiańskie Warsztaty Wzorcowe – działalność wytwórcza pierwszej na Podhalu spółdzielni artystycznej : The generative activity of Zakopiańskie Warsztaty Wzorcowe – the first art and regional cooperative on Podhale - Mohelicka, Julia (Artifex Novus, 2021)
Abstrakt: Komunikat dotyczy dziejów Zakopiańskich Warsztatów Wzorcowych Cepelia. Opisuje początki działalności spółdzielni, okres jej funkcjonowania i zakończenie działalności. Poruszone zostały także zagadnienia dotyczące systemu pracy wewnątrz spółdzielni, zaprezentowane wiodące produkty oraz wspomniane nazwiska wybitnych twórców i artystów współpracujących ze Spółdzielnią. Summary: The article concerns the Zakopianskie Warsztaty Wzorcowe Cepelia, describing the beginning of its activity, its functioning and the end of its activity. The article also deals with issues such as the work system of the cooperative, the description of the flagship products created in the Cepelia and the names of famous artists cooperating with the Zakopianskie Warsztaty Wzorcowe Cepelia.