Biżuteria i pamiątki obchodów Tysiąclecia Państwa Polskiego – przyczynek do dziejów wzornictwa polskiej biżuterii - Myśliński, Michał (Artifex Novus, 2023)
W 1966 r. obchodzono w Polsce 1000. rocznicę chrztu księcia Polan – Mieszka, który to akt uznawany jest za symboliczny początek polskiej państwowości. Ówczesna sytuacja polityczna sprawiła, że własne obchody religijne zorganizowała hierarchia i wierni Kościoła rzymsko-katolickiego (Tysiąclecie Chrztu Polski, Milenium Chrztu Polski), a osobne uroczystości świeckie prowadziły władze państwowe (Tysiąclecie Państwa Polskiego). Badania nad wzornictwem powstającej wówczas biżuterii, galanterii, pamiątek itp., które związane były z obchodami państwowymi, prowadzą do interesujących wniosków. Nieliczną grupę tworzy biżuteria nawiązująca bezpośrednio do wydarzeń z 966 r. lub tradycji słowiańskiej (ew. prasłowiańskiej). Znacznie liczniejsze były wyroby galanteryjne o pewnym stałym schemacie ikonograficznym – widniały na nich wyobrażenia Orła Białego, często ujętego herbami miast i województw lub stosownym napisem. Najliczniej jednak wykonywano odznaki pamiątkowe z rajdów, obozów wędrownych, wycieczek itp., organizowanych przez Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze jako akcja lepszego poznawania historii i kultury Polski.