Saints as vectors of catholic identity at a Lutheran court. An analysis of the hagiographic dimension of don Bernardino de Rebolledo’s works (c. 1650–1659) - Conde Blázquez, Luis (Artifex Novus, 2025)
Artykuł dotyczy licznych odniesień hagiograficznych w twórczości literackiej hiszpańskiego autora Złotego Wieku don Bernardino de Rebolledo. Dzieła takie jak Ocios, Selva Sagrada, Selvas dánicas oraz pełne poetyckich odniesień listy należy rozumieć w kontekście konfesyjnym i osobistym: misji dyplomatycznej Rebolledo w Kopenhadze (1648–1659). W Danii – kraju luterańskim podjął on zdecydowane kroki w celu ochrony społeczności katolickiej. Powtarzające się wzmianki o świętych w twórczości są charakterystyczne dla Rebolleda.