Eschatyczna perspektywa kultury: Wykład inauguracyjny na rok akademicki 1970/1971 wygłoszony w Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie, poprzedniczce UKSW, 6 października 1970 r. - Pasierb, Janusz Stanisław (Artifex Novus, 2025)
Tekst stanowi edycję wykładu inauguracyjnego ks. prof. Janusza St. Pasierba z 6 października 1970 r., przygotowaną na podstawie jego maszynopisu z Archiwum UKSW. Uzupełniono go o podstawowe dane biograficzne wspomnianych twórców, teologów i filozofów, a także o objaśnienia redakcyjne i ilustracje.