Ile kosztuje wolność w sieci? - Osiński, Grzegorz; Osińska, Veslava (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2022)
Sieć internetowa jako część systemu ekonomicznego służy podmiotom, które czerpią z niej zyski. Współcześnie technologie sieciowe są porównywalne, a z czasem coraz bardziej przewyższają inne gałęzie gospodarki. Użytkownik musi skonfrontować się z społecznymi kosztami funkcjonowania świata wirtualnego, w którym coraz mniej jest miejsca na wolność słowa czy nawet wolność gospodarczą, ponieważ struktura sieci została zdominowana przez kilka korporacji technologicznych, zwanych Big Techami. Artykuł omawia właścicieli, algorytmy sztucznej inteligencji, podział ekonomiczny i konwergencję z sektorem medialnym oraz próbuje określać nadchodzące w najbliższym czasie trendy.