Pieniądz i chciwość: Refleksja w oparciu o Rerum novarum i Centesimus annus - Zakrzewski, Damian (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2022)
Leon XIII i Jan Paweł II w swoich dziełach podjęli krytykę socjalizmu i liberalizmu. Wskazywali m.in. na konieczność dbania o godność i sprawiedliwość człowieka, jego pracy i dóbr. Problemy te są nadal aktualne choć dotyczą głównie kwestii liberalizmu i konsumpcjonizmu. Angażują twórców treści katolickich, którzy podejmują temat chciwości i niebezpieczeństwa pieniądza. Analiza przekazów w mediach społecznościowych pokazuje, że odbiorcy chętnie podejmują ten temat i wskazują na jego wagę i znaczenie. Tym samym realizowane są wezwania i zwracana jest uwaga na ostrzeżenia zawarte w Rerum novarum i Centesimus annus, które mimo upływu lat i zmian terminów ideologii gospodarczo-społecznej, są nadal aktualne.