Wolność religijna w perspektywie teologii stosowanej - Przybyłowski, Jan Kazimierz (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
Artykuł porusza zagadnienie wolności religijnej z punktu widzenia teologii stosowanej, akcentując znaczenie wolności sumienia oraz prawa do wyznawania religii zarówno indywidualnie, jak i w ramach wspólnoty. Autor odwołuje się do nauczania Jana Pawła II, podkreślającego, że człowiek jako „droga Kościoła” posiada niezbywalne prawo do wolności religijnej, wypływające z godności istoty stworzonej na obraz Boga. Wolność, którą głosi Kościół, rozwija się w pełni i wyraża wyłącznie przez otwarcie i akceptację prawdy.