Freedom and Dialogue - Skorowski, Henryk (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2022)
Współczesny świat jest zróżnicowany pod względem etnicznym, kulturowym, religijnym. Tworzenie społeczności, opartej na harmonii, z poszanowaniem różnorodności, wymaga dialogu w kontekście wolności. Artykuł ukazuje wzajemne relacje między wolnością a dialogiem. Ukazuje trudności związane z określeniem pojęcia wolności, jej istotne komponenty, płaszczyzny, w jakich powinna realizować się. Prezentuje dialog jako spotkanie, wspólne dochodzenie do prawdy, kompromis i consensus w przestrzeni wolności. Dialog jest rzeczywistym sposobem komunikacji międzyludzkiej, w której podmioty dążą do wzajemnego zrozumienia, zbliżenia i współdziałania. Zakłada on wolność jako wartość fundamentalną.