Sequela Christi jako przejaw wolności w konsekracji zakonnej - Gęśla, Marceli Ryszard (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
Głównym celem niniejszego artykułu jest przedstawienie koncepcji naśladowania Chrystusa w realizacji ślubów zakonnych, które składa siebie osoba konsekrowana jako Boży dar w sposób nieskrępowany i wolny od jakiegokolwiek przymusu. Stanowi to bowiem warunek ważności konsekracji. Pójście za Chrystusem odnosi się do konkretnych form zawartych w regu łach zakonnych, konstytucjach, dyrektoriach czy też zwyczajnikach. Wielość przepisów oraz ich realizacja niesie za sobą ryzyko pominięcia istoty życia konsekrowanego. Dlatego też chcemy skupić naszą uwagę na tym co stanowi fundament życia zakonnego w oparciu o realizację rad ewangelicznych (Gęśla, 2022a, 195)