Troska o rozwój polskiej kultury - Wyszowadzki, Władysław (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
Artykuł prezentuje troskę ks. Kazimierza Sołowiowa o rozwój polskiej kultury. Ukazuje wrażliwość artystyczną w kościele św. Andrzeja Boboli. Przedstawia Klub Samotnych „Patria” i „Podwieczorki z atrakcjami”. Omawia duchowy patronat nad ludźmi kultury, ze szczególnym uwzględnieniem parafialnych artystów, Związku Artystów Scen Polskich oraz Związku Pisarzy Polskich na Obczyźnie