Przebaczenie formą wyzwolenia w perspektywie teologii greckokatolickiej - Kondrów, Ireneusz (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
W prezentowanym artykule punktem wyjścia jest zdefiniowanie pojęcia „przebaczenie”, zarówno w przestrzeni profanum, jak i sacrum. To z kolei pozwoli odpowiedzieć na pytanie, dlaczego człowiek, a szczególnie chrześcijanin, potrzebuje przebaczenia, które jawi się niewątpliwie jednym z najistotniejszych wymiarów chrześcijańskiego życia, będącym bezcennym darem Boga dla ludzkości i niekwestionowaną drogą prowadzącą do rozwoju duchowego. Analiza zagadnienia pozwoli na odtworzenie „duchowych schodów”, czyli etapów, przez które człowiek powinien przejść, aby nabyć swego rodzaju duchowe predyspozycje, umożliwiające mu wejście na drogę przebaczenia, która z kolei zainicjuje w życiu doświadczanie autentycznego chrześcijaństwa.