„Pirackie” wydanie sonetów Adama Mickiewicza - Dubicka, Ewelina (Colloquia Litteraria, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie nieautoryzowanego wydania Sonetów Adama Mickiewicza, wskazanie błędów, które są powielane przez badaczy oraz wyjaśnienie problemów dotyczących podstawy kopii rękopiśmiennej wykonanej przez Ludwika Piątkiewicza. Skolacjonowane zostały odpis Piątkiewiczowski, pierwodruk oraz wydanie z 1827 r. W artykule opisano dwa błędy dotyczące rękopisu. Ponadto wskazano, że prawdopodobnie rękopis nie został sporządzony na podstawie pierwodruku, ale innej, nieznanej obecnie kopii. Pierwodruk został jednak użyty na dalszym etapie prac i na jego podstawie poprawiono drobne błędy.