Marian Maciejewski i jego projekt naukowy (zapomniane, przeoczone...) wprowadzenie - Kuczera-Chachulska, Bernadetta (Colloquia Litteraria, 2014)
Wprowadzenie do drugiej części numeru, poświęconej spuściznie naukowej Mariana Maciejewksiego.