Wygodna demagogia? O problemach metody badań kaznodziejstwa w Rzeczypospolitej oskarżanych narodów - Cybulski, Łukasz (Colloquia Litteraria, 2009)
Artykuł omawia książkę R. Kościelnego "Rzeczypospolita oskarżanych narodów" na tle historii kaznodziejstwa polskiego.