STEPHANUSA DAMALEVICIUSA „BŁOGOSŁAWIONY BOGUMIŁ. CZTERNASTY ARCYBISKUP” (Z „SERIES ARCHIEPISCOPORUM GNESIENSIUM ATQUE RES GESTAE” – WYDANEGO W 1649 R.) - Budzanowska, Dominika (Colloquia Litteraria, 2009)
Damalewicz należy do uznanych polskich pisarzy epoki baroku i w ostatnich latach budzi coraz większe zainteresowanie badaczy XVII wieku. Renarda Ocieczek poświęciła mu w swej pracy rozdział zatytułowany „Piec babiloński” i „gałązka oliwna” – dwa ulubione znaki literackie ks. Stefana Damalewicza. Przyczynek do obrazowania barokowego6 . W proboszczu z Kalisza widzi ona też potencjalnego autora Oblężenia Jasnej Góry Częstochowskiej7 , poematu, który był jednym ze źródeł Sienkiewiczowskiego Potopu