Czy prawa człowieka rzeczywiście nas chronią? Ewolucja koncepcji praw człowieka pod wpływem prac Międzyamerykańskiego Trybunału Praw Człowieka - Abbott, Max Silva (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2023)
Artykuł analizuje rosnący wpływ prawa międzynarodowego dotyczącego praw człowieka, koncentrując się na systemie międzyamerykańskim. Autor argumentuje, że prawa człowieka osiągnęły status pokrewny „religii świeckiej”. Krytykując brak rozliczalności organów wydających traktaty uznane na arenie międzynarodowej, tekst analizuje specyficzne cechy Międzyamerykańskiego Prawa Człowieka, takie jak autonomiczna interpretacja traktatów i kontrola doktryny konwencjonalności. Poddano analizie koncepcję „minimalnego standardu” budzącą obawy co do nieomylności organów interpretujących zapisy traktatowe. Omówiono istnienie równoległych porządków prawnych oraz relacje między ramami krajowymi i międzynarodowymi, odsłaniając potencjalne wyzwania i „kompleks nieomylności” wśród obrońców praw człowieka.