Współpraca międzywyznaniowa na rzecz wartości rodzinnych: doświadczenia z Łotwy - Stankevičs, Zbigņevs (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2023)
Przyczynkiem do napisania tego artykułu było zaproszenie do udziału w konferencji naukowej „Świętego Jana Pawła II dziedzictwo prawa naturalnego i międzynarodowych praw człowieka: ku stuleciu perswazji” zorganizowanej przez Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego i Międzynarodową Szkołę Prawa Uniwersytetu Ave Maria. Zaproponowałem podzielenie się łotewskimi doświadczeniami ostatnich dwudziestu pięciu lat w sferze obrony wartości rodzinnych, z uwzględnieniem współpracy pomiędzy różnymi wspólnotami religijnymi i wyznaniowymi działającymi w Łotwie. Opracowanie niniejsze opiera się na wybranych dokumentach prawa międzynarodowego i łotewskiego, jak również dokumentach dotyczących kwestii poruszanych i publikowanych w łotewskich środkach masowego przekazu. W cytowanych wspólnych listach przywódców religijnych i w artykule mego autorstwa z 2002 r. przytoczono analizę faktów i materiałów w obszarze obrony życia poczętego i wartości rodzinnych. Niniejszy materiał przybliża główne tematy dyskusji toczonych w łotewskim społeczeństwie w ciągu ostatnich dwóch dekad.