Benedict XVI’s Assessment of Contemporary Threats to Peace - Warzeszak, Józef (Collectanea Theologica, 2023)
Skoro Bóg stworzył człowieka dla pokoju, to powstaje pytanie: Jakie są przyczyny wojen? O zagrożeniach dla pokoju często mówił Benedykt XVI do dyplomatów, osób szczególnie odpowiedzialnych za budowanie pokoju. Autor artykułu przebadał te wypowiedzi pod kątem zagrożeń dla pokoju i usystematyzował je według klucza teologicznego. I tak, dla Benedykta XVI, który stawiał Boga na pierwszym miejscu w życiu człowieka i społeczeństwa, było zrozumiałe, że źródłem zagrożeń dla pokoju jest odrzucenie Boga Stwórcy i Dawcy naturalnego prawa moralnego, pozbawianie wolności religijnej, redukcjonizm człowieka i jego życia, błędne ideologie. Z tego odrzucenia wymiaru transcendentnego rzeczywistości pochodzi nieporządek społeczny, a więc niesprawiedliwość, kłamstwo prowadzące do przemocy, zło jako źródło dalszego zła, terroryzm, walka o dostęp do zasobów naturalnych oraz ubóstwo – wszystko to stanowi pośrednie lub bezpośrednie zagrożenie dla pokoju.