The God of the Philosophers and the God of Faith according to Joseph Ratzinger: Analysis in the Context of the Ambiguity of the Concept of God in the History of Ancient and Modern Philosophy - Stępień, Tomasz (Collectanea Theologica, 2023)
Niniejszy artykuł proponuje rewizję koncepcji zaproponowanej przez Josepha Ratzingera, którą pierwszy raz sformułował podczas wykładu wygłoszonego w 1959 roku. Teolog z Ratyzbony bronił w nim pojęcia teologii naturalnej przed radykalnym jej odrzuceniem dokonanym w kręgu teologów dialektycznych, a szczególnie przez Emila Brunnera. Choć odrzucenie tez owych teologów jest całkowicie słuszne, to problematyczne pozostaje traktowanie Boga filozofów jako czystej myśli (reines Denken). Artykuł niniejszy wykazuje, że Bóg filozofów starożytnych nie może być tak postrzegany, bo taka wizja opiera się na kategoriach filozofii nowożytnej i współczesnej. Zaproponowane ujęcie Boga filozofów pozwala na odrzucenie tez teologów protestanckich w nowy sposób, przy jednoczesnym przyznaniu im racji co do idei Boga w filozofii nowożytnej i współczesnej jako antropomorficznego bożka.