Islam i muzułmanie w pismach św. Tomasza z Akwinuu - Lelito, Adam (Collectanea Theologica, 2024)
Św. Tomasz z Akwinu (1224–1274) interesował się filozofią muzułmańską oraz arabskimi przekładami Arystotelesa, dlatego tematyka wpływu filozofii muzułmańskiej na koncepcje Akwinaty była wielokrotnie poddawana wnikliwej analizie. Obecne opracowanie nie podejmuje tematyki związanej z filozoficznymi inspiracjami, które zaczerpnął Akwinata od myślicieli muzułmańskich, ale stanowi próbę ukazania jego wiedzy i stanowiska, jakie zajmował wobec islamu i muzułmanów. Artykuł bazuje głównie na trzech dziełach Doktora Kościoła: Summa contra Gentiles („Suma przeciw poganom”), De rationibus Fidei („O racjonalności wiary”) oraz Summa Theologiae („Suma teologiczna”). Cel niniejszego artykułu stanowi próba przedstawienia całościowej wizji Akwinaty na temat islamu i jego wyznawców. Artykuł ukazuje również, z jakimi trudnościami mierzyli się średniowieczni teolodzy chrześcijańscy w zetknięciu z islamem.