Christian Hope and the Promise of Transhumanism: The Perspective of Joseph Ratzinger/Benedict XVI - Łużyński, Wiesław (Collectanea Theologica, 2024)
Nadzieja jest cnotą teologiczną, jak również wielką potrzebą człowieka. W znaczeniu chrześcijańskim jest ona oczekiwaniem ostatecznego spełnienia ludzkich pragnień w Bogu. Pewną formą wypełnienia ludzkich nadziei są obietnice, jakie niesie człowiekowi rozwój techniczny prowadzący do etapu transhumanizmu, na którym człowiek w swojej ludzkiej kondycji zostanie zmodyfikowany, a nawet zastąpiony przez maszynę. Na skutek ingerencji w jego naturę ludzkie ciało będzie silniejsze, zdrowsze, mniej podatne na działanie czasu i odporne na urazy. Poszerzony zestaw zmysłów pozwoli pełniej odbierać bogactwo wrażeń ze środowiska, w którym człowiek żyje. Jednak obietnica transhumanizmu nie mieści się w nadziei chrześcijańskiej i nie stanowi realizacji jej celów. Wypływa bowiem z bezgranicznej wiary w postęp człowieka, zamkniętego zupełnie w perspektywie horyzontalnej. Natomiast chrześcijaństwo upatruje spełnienie ludzkich nadziei w osobowej relacji z Chrystusem zmartwychwstałym.