Apophatic Theology of God’s Incomprehensible Trinitarianism as Seen by Vladimir N. Lossky - Płóciennik, Michał (Collectanea Theologica, 2025)
Celem niniejszego tekstu jest przedstawienie apofatycznych zmagań z niepojętym misterium intranitarności Boga w pismach jednego z najwybitniejszych teologów prawosławnych XX wieku, a zarazem radykalnego obrońcy apofatyczności chrześcijańskiej teologii – Włodzimierza N. Łosskiego. Składa się on z sześciu odsłon. Przedmiotem pierwszej będzie pierwotna faktyczność, „daność” Trójcy. W drugiej zostanie przeanalizowana kwestia monarchii Ojca jako Źródła Trójcy. Następnie przyjrzymy się problematyce relacji między Osobami Boskimi i wewnątrztrynitarnym rozróżnieniom. Czwarta część poświęcona zostanie aporii Filioque i jej znaczeniu w rozumieniu bytu Boga oraz wpływowi jaki odegrała w podziale chrześcijaństwa. Piąty fragment będzie stanowił próbę krytycznego dialogu z zaprezentowanymi aspektami myśli Łosskiego w kluczu hermeneutyki różnic teologicznych między Wschodem a Zachodem – klucz ów będzie stanowił treść szóstego rozdziału – suplementu. W podsumowaniu zostanie wyartykułowany kontemplacyjny i przebóstwiający charakter teologii apofatycznej, ukierunkowanej na niepoznawalną i ponadkonceptualną, niepojętą Trójcę.