Recepcja „Dokumentu o ludzkim braterstwie” (2019) - Perzyński, Andrzej (Collectanea Theologica, 2025)
Papież Franciszek i Wielki Imam Al-Azhar Ahmad Al-Tayyeb podpisali 4 lutego 2019 w Abu Zabi wspólną deklarację „Dokument o ludzkim braterstwie na rzecz pokojowego współistnienia na świecie”. Wzajemne braterstwo wypływa z wiary w Boga zarówno w tradycji chrześcijańskiej, jak i islamskiej. W trakcie analizy problematyki recepcji dokumentu okazało się, że obie tradycje, choć znacząco różnią się w koncepcji Boga, mogą razem mówić „w imię Boga” w sprawach pokoju i współistnienia wszystkich ludzi. Rosnący dystans świata wobec wartości religijnych wymaga wspólnej odpowiedzialności za dialog międzyreligijny. Mimo trudności, akt porozumienia między katolicyzmem a islamem ma wartość symboliczną i profetyczną. Może on skutkować większym zrozumieniem i akceptacją międzyreligijną, nawet jeśli nie prowadzi do widocznych i spektakularnych zmian we wzajemnych relacjach.