The Liturgy from the Perspective of Pope Francis’s Apostolic Letter Desiderio Desideravi - Migut, Bogusław (Collectanea Theologica, 2025)
List apostolski Desiderio desideravi papieża Franciszka wykracza poza debatę między „liturgią trydencką” a liturgią po reformie Soboru Watykańskiego II ze względu na swoją teologiczną, liturgiczną i duchową głębię. Uważna analiza tego dokumentu pozwala stwierdzić, że teologia liturgii przedstawiona przez Franciszka nie sprowadza liturgii wyłącznie do jej celebracji. W rozumieniu Franciszka liturgia obejmuje samo dzieło stworzenia i zbawczą misję Chrystusa. Jej celebracja, jako część ekonomii sakramentalnej, powoduje, że ta tajemnica wypełnia się w jej uczestnikach, którzy przeżywają swe życie w etyczny sposób na wzór Chrystusa (Chrystoformacja). Wstępne założenie tego artykułu, że teologia liturgiczna Franciszka jest wyrazem teologii liturgicznej szkoły rzymskiej, okazuje się słuszne. Liturgia rzeczywiście obejmuje tajemnicę zbawienia (M), celebrację (A) i życie (V).