Temperature or Nature? An Alternative Interpretation of χλιαρός [chliarós] in Revelation 3:16 - Chia, Philip (Collectanea Theologica, 2025)
Czy χλιαρός w Ap 3,16 należy rozumieć jako temperaturę czy jako naturę? Dotychczasowe badania koncentrowały się głównie na aspekcie związanym z temperaturą. Niniejszy artykuł przedstawia inne spojrzenie na termin χλιαρός w Ap 3,16. Autor zakłada, że ​​termin ten należy interpretować przez pryzmat temperatury i cech samej wody. Kluczowe odkrycia archeologiczne, w tym wybitny marmurowy blok z przepisami dotyczącymi wody, w połączeniu z badaniem strukturalnym napomnienia Syna Człowieczego w Ap 3,14–22 zostaną wykorzystane jako metodologia wspierająca argument, że χλιαρός obejmuje zarówno temperaturę, jak i inherentne właściwości wody.