Oczekiwania Konstantyna Wielkiego wobec Soboru Nicejskiego (325) - Bralewski, Sławomir (Collectanea Theologica, 2025)
Mija właśnie 1700 rocznica zwołania soboru w Nicei przez cesarza Konstantyna Wielkiego. Niestety nie zachował się list konwokacyjny, w którym winna być wskazana przez władcę przyczyna czy też przyczyny, dla których biskupi mieli się spotkać na wspólnych obradach. Z owymi powodami związane były, choć nie musiały być z nimi tożsame, oczekiwania wspomnianego cesarza wobec duchownych zgromadzonych na jego zaproszenie w Nicei, jak wydają się tego dowodzić oficjalnie podane w liście cesarskim powody przeniesienia obrad z Ancyry do Nicei. W niniejszym artykule w oparciu o analizę źródeł została podjęta próba zrekonstruowania owych oczekiwań.