The Patriarchs and the Inheritance of the Land in the Targums - Niedźwiedzki, Tomasz (Collectanea Theologica, 2026)
Edytorzy literatury targumicznej upodobnili patriarchów do pobożnych Żydów pochodzących z ich własnych czasów. To zjawisko można by nazwać „targumizacją” biblijnych bohaterów. Z drugiej strony niektóre z biblijnych postaci były postrzegane i prezentowane jako im współcześni poganie. Poprzez modyfikowanie opowiadań o interakcjach pomiędzy biblijnymi postaciami starożytni żydowscy pisarze dokonali samodefinicji i określili „innego”. Analiza różnic między Biblią Hebrajską a jej targumiczną interpretacją może nam pomóc zrozumieć nie tylko jak wspólnoty, które stworzyły Targumy, postrzegały inne etniczne i religijne grupy, lecz także może wyjaśnić, jak definiowały one swą własną tożsamość przez przedefiniowanie i uaktualnienie statusu patriarchów. Jednym z obszarów, w którym meturgemani wyrazili swą tożsamość jest temat dziedzictwa ziemi.