John D. Caputo’s Concept of Divinity - Jasiński, Karol (Collectanea Theologica, 2026)
Celem artykułu jest krytyczna analiza koncepcji boskości, której autorem jest amerykański filozof i teolog John D. Caputo. Warto podkreślić, że boskość jest dla niego nie tyle osobowym Bogiem, ile przede wszystkim Tajemnicą jawiącą się jako widmo. Caputo podkreśla pluralizm ujęć boskiej Tajemnicy i zachęca do otwarcia się na różne jej przejawy. Drogą do jej ujęcia nie jest metafizyka, lecz fenomenologia i hermeneutyka. W każdym przypadku zostaje ona zawężona do wymiaru wewnątrzświatowego. Boskość jest więc rozważana w kategoriach wydarzenia, głębi bytu, wezwania i obietnicy. Te cztery zasadnicze aspekty są przedmiotem analiz, wyznaczając jednocześnie ich strukturę. Szczególnym przedmiotem obietnicy jest nowy porządek moralny. Jego wyrazem jest idealny ład społeczny, utożsamiany z doskonałą demokracją. Boskość byłaby jej symbolem.