The Marian Title “Mother of the Church” within the Context of the Second Vatican Council and the Reception Thereof - Jaśkiewicz, Sylwester (Collectanea Theologica, 2026)
W opublikowanej w 2025 r. Nocie Doktrynalnej Mater Populi Fidelis Dykasteria Nauki Wiary zachęca do zwrócenia większej uwagi na precyzyjne użycie, właściwe znaczenie i interpretację tytułów i wyrażeń odnoszących się do Maryi (MPF 2). W odpowiedzi na to wezwanie niniejszy artykuł analizuje maryjne dziedzictwo Soboru Watykańskiego II, koncentrując się na tytule Maryi „Matki Kościoła”. Tytuł ten został omówiony metodą porównawczą, która uwzględnia dokumenty ogłoszone przed Soborem Watykańskim II oraz w trakcie obrad soborowych wraz z jego uroczystą promulgacją. Trzeci rozdział analizuje posoborową recepcję tego tytułu maryjnego w powszechnym nauczaniu papieskim, teologii, liturgii i pobożności maryjnej. We wnioskach przedstawiono kluczowe elementy procesu recepcji, jak również wciąż utrzymujące się trudności dotyczące tytułu „Matka Kościoła”.