Complementarity of the Liturgy and Popular Piety in the Thought of Joseph Ratzinger/Benedict XVI - Lekan, Janusz (Collectanea Theologica, 2026)
Artykuł podejmuje ważną dla teologii i życia Kościoła kwestię relacji pomiędzy liturgią a pobożnością ludową. Bazując na obranym materiale źródłowym, postawiona hipoteza badawcza zakłada możliwość tej relacji, jeśli pobożność ludowa pozostaje zakorzeniona w liturgii. Wybór dorobku teologicznego Josepha Ratzingera i magisterium Benedykta XVI wynika z faktu, iż źródła myśli tego wybitnego współczesnego teologa łączą w sobie obie drogi refleksji nad tą relacją. Bogaty materiał źródłowy został przeanalizowany metodą teologicznej analizy źródeł, co pozwoliło wyodrębnić cztery najważniejsze aspekty tej relacji: pobożność ludowa jako wyraz wiary; ścisły związek pobożności ludowej z liturgią Kościoła; właściwie rozumiana inkulturacja; kult Matki Bożej. Wnioski z tej analizy wskazują, że Ratzinger, przedstawiając tę relację, daje odpowiedź na pytanie, jak zachować dogmatyczną hierarchię ważności w praktyce każdego chrześcijanina. Jednocześnie ukazuje drogi do zachowania harmonii obu źródeł.