Problem działalności budowlanej Salomona w świetle najnowszych odkryć archeologicznych w Megiddo - Ronowska, Ewa (Collectanea Theologica, 2020)
Artykuł przedstawia najnowsze ustalenia w kwestii identyfikacji monumentalnych struktur filarowych i bramy 2156 w Megiddo, oparte przede wszystkim na analizie danych archeologicznych zebranych w trakcie prac wykopaliskowych w sezonie 2018 (brama 2156) oraz podczas badań wznowionych w roku 1998 i kontynuowanych w kolejnych sezonach (miasto warstwy IV). Wyniki badań wskazują, że odkryte w Megiddo jeszcze w latach dwudziestych XX wieku monumentalne budowle, początkowo łączone z panowaniem Salomona – stajnie i sześciokomorowa brama – w rzeczywistości najprawdopodobniej powstały w czasach rozkwitu Północnego Królestwa i związane są z działalnością budowlaną jego władców (królów z dynastii Omrydów i Jeroboama II).