Wiralizacja i wirtualizacja liturgii? Studium przypadku transmisji Mszy św. w czasie pandemii - Szczepaniak, Maciej (Collectanea Theologica, 2021)
Pandemia koronawirusa wywarła ogromny wpływ na życie wielu społeczeństw. Ograniczenia dotknęły również liturgii – źródła, z którego wypływa moc Kościoła. W wielu miejscach świata dostęp do tego źródła został ograniczony lub wręcz zagrodzony przez obostrzenia władz cywilnych. Wydawane przez biskupów zalecenia zawierały często propozycję, aby parafie ze swoich świątyń transmitowały w mediach społecznościowych niedzielną Mszę św. Niniejsze studium przypadku jednej polskiej diecezji (poznańskiej) pokazuje skalę zjawiska transmisji. Duża ich liczba, nawet z małych parafii, świadczy o potrzebie identyfikacji wiernych z własną parafią. Autor przekonuje, że Kościół umiał zareagować na sytuację kryzysową, dokonując swoistej „rewizji” duszpasterskiej. Jego zdaniem konieczna jest jednak formacja odbiorców, by zażegnać niebezpieczeństwo wiralizacji i wirtualizacji liturgii.