Działalność pastoralna Kościoła w Polsce w przestrzeni wirtualnej: Media społecznościowe, witryny i transmisje w służbie Ewangelii - Akonom, Jakub (Collectanea Theologica, 2022)
Celem artykułu jest ukazanie kluczowych aspektów obecności Kościoła w przestrzeni wirtualnej oraz wskazania dróg, jakimi należy podążać, aby przesłanie Ewangelii skuteczniej docierało do użytkowników sieci. Rezultatem dokonanej analizy jest odpowiedź na pytanie, w jaki sposób Kościół może skutecznie wychodzić z propozycjami ewangelizacyjnymi do ludzi skupionych w przestrzeni wirtualnej, uwzględniając wymagania jakościowe XXI wieku. Wyniki przeprowadzonej analizy wskazują, iż Kościół ma wiele możliwości krzewienia wiary w cyfrowym świecie. Liczne formy wymagają jednak stałej pracy nad jakością przekazu, który ma służyć skutecznemu przepowiadaniu. Dużą popularnością cieszą się portale stanowiące agorę dla współczesnych katolików. Istnieje jednak wiele zagrożeń prowadzących do błędów pastoralnych, wobec których należy podjąć działania zmierzające do ograniczenia ich oddziaływania na odbiorcę. Internet, jako ambona, wymaga, aby prowadzona w nim działalność charakteryzowała się przystępnym, a równocześnie zakorzenionym w doktrynie przekazem fundamentów wiary.