Benedict Hesse of Cracow’s Question about the Resurrection from the Commentary to Matthew’s Gospel: Study and Critical Edition - Baran, Wojciech (Collectanea Theologica, 2024)
Artykuł omawia kwestię o zmartwychwstaniu autorstwa Benedykta Hessego z Krakowa (ok. 1389–1456), zachowaną w ms Kraków, BJ, 1369, ff. 24r–26r. W artykule wykazano, że kwestia ta pochodzi z Komentarza do Ewangelii Mateusza autorstwa Hessego i zachowało się także w dwóch innych rękopisach: ms Kraków, BJ, 1366, ss. 516–521 oraz ms Città del Vaticano, BAV, Vat.Lat.14646, ff. 161va–163va. Na tej podstawie ustalono, że kwestia została skomponowana między 1446 r. a 7 marca 1448. W artykule przedstawiono analizę doktrynalną omawianej kwestii teologicznej. Hesse w swoim tekście szczegółowo rozważa problematykę związaną ze zmartwychwstaniem ciała. Krakowski teolog przedstawia metafizyczną możliwość zmartwychwstania ciał, analizuje jego czas i miejsce oraz zastanawia się nad materialną budową zmartwychwstałego ciała. Przyczynek zwieńczony jest edycją krytyczną tekstu Hessego.