Sekularyzacja we Włoszech w świetle wybranych wypowiedzi autorów włoskich - Jaśkiewicz, Sylwester (Collectanea Theologica, 2025)
Artykuł jest próbą ukazania fenomenu sekularyzacji w kontekście religijno-kulturowym Włoch. Za przestrzeń badawczą obrano sytuację Włoch (caso italiano) w ostatnim dwudziestoleciu. Z olbrzymiej literatury poświęconej tej problematyce wybrani zostali ci autorzy i te publikacje, które bezpośrednio lub pośrednio rozpatrują sekularyzację w kontekście wiary chrześcijańskiej i związanego z nią Kościoła. Najpierw przedstawione zostało samo pojęcie sekularyzacji, a także aktualna sytuacja procesów sekularyzacyjnych na Półwyspie Apenińskim. Zasadniczy trzon opracowania stanowi przedstawienie cennych uwag, wskazań i postulatów, które mogą posłużyć codziennemu życiu Kościoła i chrześcijan w odniesieniu do sekularyzacji i tworzących ją procesów. Pluralistyczna sytuacja współczesnego świata wraz z postępującą sekularyzacją jeszcze bardziej skłania Kościół do wnoszenia w ten świat ewangelicznego zaczynu oraz wypracowania nowych i bardziej adekwatnych form pracy duszpasterskiej.