Disability and Attitudes toward It in the Christian Thoughts of St. Augustine and St. Thomas Aquinas - Machowski, Adam; Borowska-Beszta, Beata (Collectanea Theologica, 2024)
Niepełnosprawność jako kondycja człowieka budzi zainteresowanie filozofów i teologów od starożytności, poprzez średniowiecze, aż po współczesność. Autorzy podejmują próbę ukazania rozwoju i ciągłości chrześcijańskich poglądów na fenomen niepełnosprawności poprzez badanie myśli filozoficzno-teologicznej św. Augustyna i św. Tomasza z Akwinu. Z analiz hermeneutycznych przeprowadzonych w niniejszym artykule wynika, że wbrew stanowisku teologa Briana Brocka, myśl św. Augustyna opisująca niepełnosprawność nie koncentrowała się wyłącznie na kategorii cudów (wonders). Ponadto w średniowieczu nie zapomniano o pierwotnej otwartości tego Ojca Kościoła na niepełnosprawność. W tekstach Augustyna i Akwinaty pojęcie niepełnosprawności podlega rozwojowi. W ten sposób można także interpretować średniowieczne teksty teologiczne odnoszące się do niepełnosprawności, jak i powracające w tamtym czasie do intelektualnego obiegu teksty Arystotelesa.