Young Apatheists: Is Religion Becoming a Relic, and How to Counteract It? - Zając, Patryk; Wilkosz, Michał (Collectanea Theologica, 2025)
Pojęcie apateizmu, charakteryzowanego jako obojętność wobec religii i istnienia Boga, które różni się od typowej obojętności religijnej – zyskuje na znaczeniu w obliczu współczesnych przemian społeczno-kulturowych, szczególnie wśród młodszych generacji. Artykuł eksplikuje w genezę, cechy definiujące i rozwój apateizmu w kontekście rosnącej sekularyzacji. Opierając się na badaniach i teoriach, w tym pracach Roberta J. Nasha i Jonathana Raucha, autorzy przedstawiają wielostronną analizę apateizmu, podkreślając jego odrębne cechy w porównaniu z innymi nieteistycznymi postawami, takimi jak ateizm, agnostycyzm i sekularyzm. Artykuł rozważa społeczne i kulturowe konteksty apateizmu i jego potencjalne konsekwencje dla przyszłości religii w społeczeństwie, a także wyzwania i wymagania, jakie stawia. Badanie to ma na celu zilustrowanie, w jaki sposób apateizm wpisuje się w szerszy krajobraz współczesnych zmian społecznych i jego potencjalny wpływ na przyszłe przejawy religijności i duchowości. W podsumowaniu artykuł dostarcza praktyczno-teologicznych spostrzeżeń na temat apateizmu, sugerując zasady tworzenia oferty pastoralnej, która uwzględniałaby specyfikę tego zjawiska.