The Salvific Function of Religion - Jasiński, Karol (Collectanea Theologica, 2025)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na zbawczą funkcję religii oraz na różne sposoby rozumienia zbawienia. Wydaje się, że w czasach współczesnych zamiast soteriologii, w której akcentuje się potrzebę odniesienia do osobowego Bytu Boskiego w celu wyzwolenia z różnych ograniczeń i osiągnięcia pełni człowieczeństwa, dominuje soteriologia, w której wysuwa się na pierwszy plan ludzkie siły oraz możliwości samorealizacji i spełnienia się człowieka w ramach świata doczesnego. Soteriologia o charakterze transcendentnym zostaje zastąpiona soteriologią o charakterze immanentnym. Artykuł składa się z trzech zasadniczych części. W pierwszej wskazano różne funkcje pełnione przez religię, wśród których zasadniczą rolę odgrywa funkcja zbawcza. W części drugiej została podjęta refleksja nad koncepcją zbawienia obecną w tradycji chrześcijańskiej, w której jest ono rozumiane jako wyzwolenie z egzystencjalnych ograniczeń i osiągnięcie pełni bytu osobowego w zjednoczeniu z Bogiem. W trzeciej zwrócono uwagę na alternatywne idee zbawcze obecne w innych religiach.