Targumic Development, Intersections with the New Testament, and Their Implications for Understanding the Aramaic Jesus - Chilton, Bruce (Collectanea Theologica, 2026)
Niektórzy badacze traktują Targumy jako przedchrześcijańskie, a więc jako precedens dla nauczania Jezusa. Inni ukazują je jako literaturę późniejszą, która nie powinna wpływać na egzegezę. Ten pozorny impas może być jednak przezwyciężony, ponieważ wyraźne punkty styczności z Nowym Testamentem nie są rzadkością. Wiele różnych dzieł literatury zawiera materiał porównywalny z Targumami. Bez takich punktów stycznych Targumy nie mogłyby być datowane. Niniejszy artykuł przedstawia główne zasady zrozumienia fenomenu intersekcjonalności (rozumianego w sensie matematycznym, a nie socjologicznym). Na tej podstawie wyjaśnione zostają historyczne parametry dla dyskusji o Jezusie i jego pierwszych naśladowcach jako mówiących po aramejsku.