Duch Święty „pośród”: Inspiracje Yves’a Congara dla eklezjologii rozeznawania - Pek, Kazimierz (Collectanea Theologica, 2026)
Normy postępowania w rozeznawaniu zjawisk nadprzyrodzonych Dykasterii Nauki Wiary z 2024 r. zakładają realność działania Ducha Świętego „pośród” doświadczenia duchowego, ale nie określają epistemicznej struktury tej kategorii. Artykuł rekonstruuje obecne w myśli kard. Yves’a Congara OP rozróżnienie między obecnością „pośród” i „w” jako kluczowe dla adekwatnego ujęcia rozeznawania. Teza brzmi: Spiritus in medio posiada sens teologiczny wyłącznie jako dynamika ku Spiritus inhabitans. Tylko wtedy „obecność” nie jest opisem zjawisk religijnych, lecz formą działania Ducha Świętego w Kościele, nadającą się do oceny teologicznej. W konsekwencji rozróżnienie Congara ukazuje podwaliny eklezjologii rozeznawania.