Sobór nicejski z perspektywy teologii fundamentalnej: Wokół zagadnienia wiarygodności w dokumencie Międzynarodowej Komisji Teologicznej pt. Jezus Chrystus, Syn Boży, Zbawiciel (2025) - Switek, Mateusz (Collectanea Theologica, 2026)
Międzynarodowa Komisja Teologiczna opublikowała na rocznicę soboru nicejskiego w 2025 dokument, w którym rozważa aktualność dogmatu chrystologicznego oraz dokonuje interpretacji ustaleń soboru i samego wydarzenia z perspektywy pytania o wiarygodność. Tekst ten jest więc puntem wyjścia do spojrzenia na Niceę w optyce teologii fundamentalnej. Artykuł analizuje najnowszą publikację Komisji Teologicznej w kontekście teologicznej problematyki wiarygodności i podejmuje krytyczną dyskusję z podejściem do zagadnienia obecnym w dokumencie. Celem niniejszej pracy jest ocena wkładu Komisji do teologicznej refleksji nad wiarygodnością, jej powiązania z aktualnymi tendencjami widocznymi w teologii fundamentalnej oraz dyskusjami na temat samego soboru. Na koniec zaproponowane zostają możliwe rozwinięcia tematu wiarygodności i soboru nicejskiego o kwestie niewspomniane w dokumencie, a wykorzystujące współczesne podejście teologiczne do omawianego tematu.