The Internal Secularisation of Religion - Jasiński, Karol (Collectanea Theologica, 2021)
Autor artykułu podejmuje temat wewnętrznej sekularyzacji religii, która może zachodzić na wielu różnych płaszczyznach (prywatyzacja życia religijnego, zmiana uniwersum znaczeń, dostosowanie religii do współczesnej kultury, zamieranie wrażliwości na „sacrum”, prymat polityki nad religią). Analizie zostały poddane trzy ważne przejawy wewnętrznej sekularyzacji, z którą mamy obecnie do czynienia w religii. Pierwszym z nich jest sekularyzacja świadomości wierzących. Drugim – nadmierna instytucjonalizacja i biurokratyzacja religii. Trzecim natomiast jest dominacja funkcji świeckich (pomocniczych) nad typowo religijnymi (istotnymi).