The Mystery of the Eucharist in the Theology of Joseph Ratzinger/Benedict XVI - Góźdź, Krzysztof (Collectanea Theologica, 2022)
Można spotkać się z poglądem, że Wieczerza Pana z Jego uczniami nie posiadała charakteru misterium religijnego i soteryjnego, a miała ona tylko charakter zwykłej wieczerzy lub co najwyżej prostego rytu starotestamentalnego. Stanowisko to jest ahistoryczne i antymisteryjne, a przez to ariańskie i nawet sekularystyczne. Z drugiej strony próbuje się często zawęzić Eucharystię do prywatnej sfery życia ludzi wierzących. Artykuł wskazuje, że Joseph Ratzinger/Benedykt XVI stanowczo się takim poglądom sprzeciwia. Eucharystia jest dla niego nie tylko sercem jego pokornego życia i tematem jego wspaniałej myśli teologicznej, ale przede wszystkim centralnym wydarzeniem i streszczeniem (ἀνακεϕαλαιώσις: por. Ef 1,10) całej historii oraz całego stworzenia, które dąży do zjednoczenia z Bogiem. Joseph Ratzinger/Benedykt XVI dowodzi, że w Eucharystii jest obecny Chrystus integralny – z całą swoją Osobą, historyczny i zarazem uwielbiony, a z Nim cała Trójca Święta. Takie pojmowanie Eucharystii ma ważne konsekwencje dla wiary i społecznego zaangażowania współczesnego Kościoła.