How to Translate κοινός [koinos] and What Constitutes Its Opposite? The Purity and Impurity in Mark 7:15–23 and in Ancient Latin Translations - Linke, Waldemar (Collectanea Theologica, 2022)
Badania Andrzeja Wypustka nad skatologią starożytną pokazują, jak używane w Ewangeliach pojęcia czystości i nieczystości odbiegają od potocznie używanych w świecie rzymskiej cywilizacji. Nowotestamentalne pojęcia czystości i nieczystości należało więc nie tylko przełożyć, ale też przybliżyć łacińskiemu czytelnikowi to, co jest istotą treści nauczania Jezusa. Studium łacińskiej tradycji translatorskiej Ewangelii Markowej jest ważną częścią interpretacji tego tekstu. Interpretacja św. Hieronima zawiera w istocie reinterpretację motywu (nie)czystości w sensie, który różni się od rytualistycznego kierunku Markowego tekstu.