ŚWIAT PORNOGRAFICZNY ZAWARTY W CYBERPRZESTRZENI-ROZWAŻANIA WOKÓŁ ART.202 KK. - Basior, Ewa (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Pornografia jako zjawisko społeczne nigdy nie doczekało się jednoznacznej definicji ze względu na wielość form i możliwych środków przekazu. Każda treść jest oceniana indywidualnie w oderwaniu od pozostałych przypadków. Wymieniane zjawisko nie może być tylko charakteryzowane przez płciowość, seksualizm, nagość czy sprośność zwłaszcza kiedy jest tak wielowymiarowe i wielopłaszczyznowe. Pornografia od dawna weszła w nowy wymiar, w przestrzeń, gdzie może być doskonalona a także zyskiwać na efektywności. To jej zapewnia cyberprzestrzeń. Świat wirtualny pełen jest lubieżnych pokus. Animowane pozycje seksualne bez wątpienia stanowią treści pornograficzne tak jak w przypadku filmu czy rysunku animowanego o takim charakterze. Może być wybierana ze względu na dopasowanie fantazji erotycznych , ale też może stanowić wzór postępowania z ofiarą w rzeczywistości. Sprawcy poszukują coraz nowszych i silniejszych bodźców w postaci bardziej ekstremalnych materiałów pornograficznych.