PROBLEMATYKA ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA RUCH AUTONOMICZNYCH SAMOCHODÓW W KONTEKŚCIE OCHRONY PRAW CZŁOWIEKA - Chłopecka, Antonina (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
W dobie dynamicznie rozwijających się nowych technologii, zagadnienie autonomicznych pojazdów jest warte pogłębienia. Zwłaszcza, że rozwój autonomicznych samochodów powiązany jest z problematyką odpowiedzialności za ich ruch, zarówno w aspekcie ruchu cywilnego, jak i wykorzystania pojazdów w celach militarnych. Powyższe wiąże się więc z koniecznością określenia reguł odpowiedzialności właścicieli tych pojazdów, ich dysponentów, wreszcie państw, które stosują je w użytkowaniu cywilnym, jak i wojskowym. Określenie reguł odpowiedzialności za ruch autonomicznych samochodów ma szczególne znaczenie w kontekście ochrony praw człowieka. Uregulowanie tej problematyki za pomocą norm prawnych powinno zapewnić właściwy poziom ochrony tych praw. Obecnie obowiązujące uregulowania nie są wystarczające dla rozwiązania problemów związanych z autonomicznymi pojazdami – w szczególności z odpowiedzialnością za szkody spowodowane ich działaniem.