SPRZECIW WOBEC PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH JAKO WYRAZ PRAWA DO PRYWATNOŚCI - Morawska, Katarzyna (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Ciągły rozwój technologii jest możliwy, dzięki przetwarzaniu coraz to większej ilości danych, które umożliwiają między innymi tworzenie precyzyjnych profili użytkowników danej usługi. W czasach, w których mniej lub bardziej świadomie decydujemy się na dzielenie się swoją prywatną sferą, prawo do prywatności wymaga szczególnej ochrony. Z prawem tym nieodłącznie związana jest potrzeba sprawowania faktycznej kontroli nad przekazywanymi danymi co wiąże się z kolei z koniecznością budowania świadomości na temat tego, w jakich celach oraz w jaki sposób dane osobowe mogą być przez administratorów przetwarzane. Główna teza publikacji sprowadza się do stwierdzenia, że prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych stanowi wyraz prawa do prywatności rozumianego jako prawo do kontrolowania procesów przetwarzania danych osobowych i sprawowania realnej kontroli nad tym, w jaki sposób dane osobowe mogą być przez administratorów danych wykorzystywane. Uprawnienia, w tym prawo do sprzeciwu, jak i pozostałe instytucje chroniące prywatność zgodnie z RODO nie będą jednak odpowiednio realizowane i stosowane, jeśli nie będą ściśle związane z mechanizmami ochronnymi – to novum, które wprowadza RODO, by zapewnić większą skuteczność praw i obowiązków ustanowionych w tym akcie prawnym.