UWAGI NA TEMAT ROLI POSTĘPU TECHNICZNEGO W PROCESACH ROZWOJU CYWILIZACYJNO-SPOŁECZNEGO DAWNIEJ I DZIŚ - Michalski, Marek (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Uruchomiona przez rewolucję cyfrową dynamika zmian technologicznych oraz społeczno-cywilizacyjnych, rysuje nowe – nieznane - dotąd dylematy (jak i nieznane dotąd zagrożenia), prowadząc do diametralnego przewartościowania relacje między ludźmi nie tylko w skali lokalnej, ale i globalnej, co niewątpliwie oddziałuje na rozmaite aspekty aktywności człowieka, zarówno w życiu prywatnym, jak i publicznym. Zmiany te mają charakter zdecydowanie odmienny niż ten, jakie niosły za sobą rewolucje przemysłowe. Skutkiem tego obserwujemy dziś narastający proces postępującego pantechnologizmu , czyli nadawania rzeczywistości natury technologicznej (innej niż biologiczna). Otaczający współczesnego człowieka świat człowieka staje się po woli zdominowany przez technologię, która zaczyna wpływać w skali dotąd nieobserwowanej, także na jego egzystencję, wprowadzając jednocześnie do dyskursu publicznego – ale także do spektrum badawczego z punktu widzenia poznawczego - problematykę trashumanizmu