KONSTRUKCJE PRAWNE WYKORZYSTYWANE W CROWDFUNDINGU - Stanik, Mariusz (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie istoty finansowania społecznościowego, jego podstawowych rodzajów oraz wskazanie podstawowych przepisów prawa polskiego, które mogą znaleźć zastosowanie przy prowadzeniu kampanii crowdfundingowych. W artykule omówiono m.in. różnice pomiędzy crowdfundingiem, a zbiórką publiczną, jak też wskazano akty prawne prawa polskiego, które mogą mieć zastosowanie do poszczególnych rodzajów zbiórek społecznościowych. W konkluzji opowiedziano się za potrzebą kompleksowego uregulowania analizowanych kwestii na poziomie prawodawcy unijnego i krajowego.