BIG DATA I PROFILOWANIE W DOBIE RODO - Domagała, Paweł Konrad (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Wielkie zbiory danych (Big Data) są wykorzystywane m.in. w telekomunikacji, marketingu, transporcie, motoryzacji, bankowości, turystce i w wielu innych obszarach. Jednakże Big Data poza szansami rozwoju niesie ze sobą pytania natury prawnej. Pojawia się obawa zagrożenia dla autonomii informacyjnej jednostki czy kwestia konieczności wyrażenia zgody na profilowanie. Celem niniejszego opracowania jest analiza pojęcia Big Data i powiązanego z nim profilowania. Wskazane zostaną możliwości wykorzystania Big Data oraz jego ewentualne ograniczenia związane z ochroną danych osobowych.